Záplavy postihli už 82 obcí Prešovského kraja

04.06.2006 Prešov

Prešov 4. júna (TASR) - Dovedna v 82 obciach Prešovského kraja vyhlásili kvôli miestnym povodniam tretie stupne povodňovej aktivity.
Najhoršia situácia je v Prešovskom a Bardejovskom okrese, v ktorých rozvodnené toky zaplavili množstvo pivníc rodinných domov, miestne aj prístupové komunikácie, studne, záhrady, polia a pod.
Pri čerpaní vôd zo zatopených objektov pomáhajú okrem hasičov aj príslušníci Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru (ZB HaZZ) v Humennom. \"Šesť našich mužov s kalovými čerpadlami pomáha pri čerpaní vody z pivníc a studní v Bardejovskom okrese, kde zostanú minimálne do rána, \" uviedol dnes pre TASR Peter Babej zo ZB HaZZ.
Situáciu na východe Slovenska, ktorá sa z hodiny na hodinu mení, naďalej komplikujú lokálne zrážky. Na viacerých horných tokoch v Povodí Bodrogu a Hornádu platia tretie, či druhé stupne povodňovej aktivity.

Podhorskú obec Olejníkov v okrese Sabinov pri toku riečky Ľutinka postihli počas tohto víkendu opätovne problémy s veľkou vodou. Dovalila sa z lesov Čergovského pohoria po výdatných zrážkach od obeda v piatok 2. júna.
Podobne ako vlani najviac na ňu doplatili obyvatelia rómskej osady, ktorých museli evakuovať, keďže ich chatrné príbytky sú bezmála priamo v toku riečky. Približne 60 osôb našlo dočasný útulok pod strechou obecného úradu. Našťastie voda nenarobila až takú galibu ako pred rokom, keď pri evakuácii pomáhal aj vojenský vrtuľník. Hasiči preniesli na nosidlách osoby, ktoré sú v osade pripútané na lôžko.
Starostka Olejníkova Eva Bartošová vyhlásila stav ohrozenia v obci v sobotu 3. júna nad ránom, no ešte väčšie problémy nastali dnes ráno. Do obce prišlo predpoludním pomôcť aj asi 20 vojakov z prešovského útvaru v Sokolovských kasárňach. Ratovali spolu s pracovníkmi Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja predovšetkým miestnu komunikáciu, odstraňovali z koryta riečky navalené stromy, spevňovali brehy. Nasadených bolo niekoľko ťažkých mechanizmov a nákladné autá vozili na kritické miesta veľké kamenné balvany.
Rozvodnená Ľutinka výraznejšie do 16. h nepoškodila pred rokom opravenú cestu 3. triedy.

Vrecami piesku spevnilo dnes popoludní hrádzu vodnej nádrže Sigord v katastri obce Kokošovce pri Prešove 50 vojakov z leteckej základne v Prešove.
Niekoľkohodinové práce si vyžiadala kriticky vysoká hladina nádrže a rozhodnutie obvodnej protipovodňovej komisie v Prešove bolo prijaté po tom, čo kulminovala asi 15 centimetrov pod svojím okrajom. Popoludní sa hladina viditeľne znížila, približne o pol metra. Osadzovanie vriec s pieskom pokračovalo i tak, aby sa zabránilo prípadným priesakom z hrádze.
 

Vyberte región

mark